Cimet kora
Cimet koraCimet kora

Cimet kora

30 g
Cijena
Prodajna cijena:5,00 kn

Opis

Upotreba: Kao jedan od najstarijih začina koristi se u vrućim napitcima, raznim desertima, kolačima (posebno Božićnim) i općenito je prikladniji u slatkim jelima. Dio je začinske mješavine pri izradi kuhanog vina. Najćešće se koristi u savijačama od jabuka, u pripremi čokolada pogotovo u Mexicu koji je najveći uvoznik cimeta.Na Bliskom istoku se koristi u jelima od piletine i janjetina.

Opis: Postoje više vrsta cimeta a najčešće se susrećemo sa Cimet(bot. Cinnamomum zeylanicum) poznatom pod imenom pravi cimet porijeklom samo iz Ceylona. Textura mu je puno finija, tanja kora ali ima manje snažan okus od njemu srodne vrste Cassia (Bot. Cinnamomum aromaticum) koji se porijeklom iz Kine a uzgaja se u Vijetnamu, Kambođi, Laosu, Sumatri, Javi i Japanu. Kod cimeta se koristi samo kora koja se prilikom sušenja smota u štapiće i poprima crvenkastu do tamno smeđe boje.Nakon sušenja kora se melje u prah.Miris je ugodno aromatičan dok je okus blago ljutkast.

Zdravstvena svojstva:Poznato je njegovo antibakterijsko i antifugalno djelovanje, kao i utjecaj na povišene razine triglicerida i LDL-kolesteroka u krvi, ali sve više pažnju privlači njegov stimulirajuci učinak na inzulin u osoba oboljelih od dijabetesa tipa II, kao i mogućnost povećane osjetljivosti na glukozu. Istraživanja pokazuju da samo jedna kavena žličica cimeta dnevno pomaže pri mršavljenju, jer ovaj začin snižava šećer u krvi, podstiče zdraviju preradu ugljenohidrata, smanjuje ukupan nivo kolesterola.