Bosiljak
BosiljakBosiljak

Bosiljak

20 g
Cijena
Prodajna cijena:5,00 kn

Opis

Upotreba: kao začin salatama (posebno uz rajčicu), povrću (tikvice, patlidžani, paprika), siru, umacima (najčešće od rajčice), jela od teletine i janjetine, začin uz račiće i škampe, s tjesteninama.Također se upotrebljava u poznatom vinskom octu Aceto balsamico gdje je se posebnom tehnologijom miješa sa vinskim ocom.

Jedan je od osnovnih sastojaka  poznatog talijanskog specijaliteta pesto gdje se  bosiljak miješa zajedno sa parmezanom, pinjolima, češnjakom, soli i maslinovim uljem.

Opis: Jednogodišnja trava s nježno zelenim listovima, bosiljak (Bot. Ocimum basilicum L.) porijeklom iz Indije, omiljeni začin zbog svog toplo-aromatskog okusa važan dodatak u kuhinji. Danas je bosiljak dostupan u različitim formama, jedna od njih je i citrusni bosiljak poznat po svojim bogatim listovima i blagoj aromi.

Zdravstvena svojstva:

Poznato antibakterijsko, antivirusno i anticancerogeno djelovanje. Utječe na snižavanje vrijednosti triglicerida, ukupnog kolesterola i LDL-kolesterola, kao i na povećanje razine HDL-kolesterola.