Bokharat
BokharatBokharat

Baharat

20 g
Cijena
Prodajna cijena:8,00 kn

Opis

Začinska mješavina ("7 spices")

 

Upotreba: često se upotrebljava kao višenamjenski začin za janjetinu, ribu, piletinu, govedinu, rižu, umake i juhe od rajčice. Izvrstan je dodatak jelima od leće, pilavima i mesnoj štruci. Može se upotrijebiti i kao osnova za otprilike sve što se priprema na grilu.

Tradicionalni baharat upotrebljava se na sličan način kao što indijci upotrebljavaju garam masalu i može se posipavati po jelu nakon kuhanja kako bi izvukao okuse, slično kao sol ili sumak. Često se prije upotrebe kratko preprži na masnoći kako bi otpustio svoje okuse.

Turski baharat je sličan arapskom no često uključuje metvicu (nanu). Turski ga kuhari upotrebljavaju kao mi vegetu za jela kao što su kofte, pilafi i jela od povrća. Posebno se dobro slaže sa patliđanom.

 

Opis: mješavina začina najčešće piment, crna papar, kardamom sjeme, cimet, klinčić, korijandar sjeme, kumin sjeme, muškatni oraščić, suhi crveni čili ili paprika. Baharat je sjeverno-afrička začinska mješavina, zastupljena u Libanonskoj, Sirijskoj, Izraelskoj, Jordanskoj, Turskoj i Iranskoj kuhinji