Anis mljeveni
Anis mljeveniAnis mljeveni

Anis mljeveni

30 g
Cijena
Prodajna cijena:5,00 kn

Opis

Upotreba: za kolače, kekse (poput paprenjaka), marmelade, kompote tj slastice, no negdje se stavlja i u kobasice te jela od kiselog kupusa. U Njemačkoj se radi raženi kruh s anisom, u Sredozemlju i Aziji anisom znaju začiniti meso i povrće, a u južnoj Francuskoj dodaje se ribljoj juhi, kremastim sirevima i jelima s curry-em.

Poznata su brojna alkoholna pića začinjena anisovim esencijalnim uljima (dalmatinska Aniseta,makedonska Mastika, grčki Ouzo, španjolski Ojen, francuski Absint, ..

Opis: Anis zvan još aniš, slatki januš, jednogodišnja biljka, potječe iz Egipta od ploda mediteranske biljke, a danas se najviše uzgaja u Španjolskoj. 
Miriše ugodno i svježe, a takav mu je i okus. S obzirom da mu miris
 brzo hlapi ne treba ga držati u većim količinama, pogotovo ne samljevenog. Koriste se sušene anisove sjemenke no najbolje ga je prije uporabe usitniti. Zbog svog intezivnog i sviježeg okusa i mirisa rijetko se kombinira sa drugim začinima.

 

Zdravstvena svojstva: Antiseptik, pije se protiv prehlade, kašlja i bronhijalnih tegoba. Djeluje protiv nadimanja, smiruje grčeve i ubrzava probavu, ima zaštitno djelovanje kod ulkusa želudca