Anis zvijezdani
Anis zvijezdaniAnis zvijezdani

Anis zvijezdani

30 g
Cijena
Prodajna cijena:5,00 kn

Opis

Latinski naziv:Illicium verum

 


Upotreba:
  Zvjezdani anis se koristi na Istoku  najčešće u Kineskoj i Vijetnamskoj kuhinji. Osim uporabe u slatkišima  i slasticama, koristi se kod jela sa svinjetinom i peradi (pekinška patka). Može ga se koristiti i u aromatičnim čajevima,marinadama  kao i različitim vrstama juha. Osnovni je sastojak Vijetnamske juhe Pho.Također  zvjezdani anis je jedan od pet osnovnih začina u tradicionalnom Kineskom začinu Five spices. Kao i i običan anis koristi se i u pripremi mnogih alkoholnih pića i rakija.

OPIS:Zvjezdani anis se pojavljuje kao sušeni plod malog Azijskog zimzelenog drveta koje naraste oko 5 m visine.Zvjezdani anis je iz porodice Magnolije.Aroma zvjezdanog anisa je potpuno ista kao i običnog anisa.Iako nisu u srodstvu,zvjezdani anis i obični anis sadrže  esencijalna ulja sličnih kemijskih sastava.Aroma je slatkasta,a okus jedak i dugotrajan.

Zdravstvena svojstva:

Ima slična svojstva kao i običan anis,antiseptik, oparen se pije protiv prehlade, kašlja i bronhijalnih tegoba.U farmaceutskoj industriji koristi se kao sastojak u tabletama protiv svinjske gripe Tamiflu. 

Djeluje protiv nadimanja, smiruje grčeve i ubrzava probavu, ima protektivno svojsto kod ulkusa želudca