Borovica
BorovicaBorovica

Borovica

30 g
Cijena
Prodajna cijena:5,00 kn

Opis

Latinski naziv: Juniperus communis

Upotreba: marinade od divljači, nadjevi za perad, dodaje se u paštete, varivo od kelja.

Rakija poznata kao klekovača, slovenski brinjevac, slovačka borovićka, engleski gin, francuski genevre. Dodaje se u biljne likere. U Skandinaviji se njome aromatizira pivo. 

Opis: Borovica (brinje, kleka) je grmolika četinjača iz obitelji čempresa. Najraširenija je tzv obična borovica (lat. Juniperus communis ). Grm naraste do 3m, listovi su igličasti, cvijetovi žuti. Domovina joj je Mađarska, Francuska, Italija, Hrvatska, no raširila se po cijeloj Europi, sj. Aziji, sj. Americi.

Kao začin upotrebljavaju se sušene ili svježe boboice. Bobicama trebaju i 3g da dozore, da od zelenih postanu smeđeljubičaste. Ubrane bobice se suše, pomalo su smolaste i balzamična mirisa, oštrog i trpkog okusa. Najbolje kvalitete su bobice ubrane ručno uobičajeno u jesen. Samo zrele bobice pogodne su za destilaciju ulja koje se upotrebljava u proizvodnji gina.

Zdravstvena svojstva: Ima antibakterijsko djelovanje posebno učinkovito protiv bakterija u mokraći,ima diuretsko svojstvo i dobar je protiv cistitisa.