Ajwan sjeme
Ajwan sjemeAjwan sjeme

Ajwain sjeme

20 g
Cijena
Prodajna cijena:5,00 kn

Opis

Latinski naziv: Trachyspermum ammi

Ostali nazivi: ajowan, ajvini, ajwain, javane

Upotreba: Ajovan se odlično slaže uz hranu bogatu škrobom kao što su kolači i kruh. Odlično se slaže s mahunarkama i korjenastim povrćem. Ajovan je često sastojak curry praha. Sjeme se obrađuje pomoću mužara i tučka, a ako ih nemate trljajte sjemenke među prstima i rukama prije korištenja kako biste ih malo smrvili. Kada se sjemenke ajovana koriste cijele, koru sjemenki treba oljuštiti kako bi se oslobodili mirisi i eterična ulja koja će dodatno poboljšati okus. 

Opis: 

Ajovan je porijeklom iz Indije, ali se uzgaja u Iranu, Egiptu, Pakistanu i Afganistanu. Ajovan uglavnom možete pronaći u indijskoj kuhinji, gdje je poznat i kao biskupski korov ili karambol.

Sjemenke ajovana se koriste kao začin. One su sivo - zelene boje, a bojom podsjećaju na sjemenke kumina. Uglavnom se prodaju cijele, odnosno nisu zdrobljene. Sjemenke se često žvaču zbog ljekovitih svojstava. Ajovan ima gorkasti okus, ostavlja osjećaj vrućine u ustima, a nije neobično ako jezik malo utrne na kratko vrijeme. Kada se zdrobi, ajovan ima snažan i prepoznatljiv miris koji podsjeća na majčinu dušicu.

Ljekovita svojstva

Sjemenke sadrže eterično ulje, a 50% njegovog sastava čini timol koji ima antimikrobna svojstva. Možete ga pronaći u sastavu pojedinih pasta za zube i parfema. U Indiji se sjemenke ajovana koriste kao lijek za probavne smetnje, ublažavanje simptoma astme i artritisa. Također imaju afrodizijačka svojstva te ga se u Indiji koriste za povećanje seksualne želje.